
Składniki (na około 4 blachy ciastek):
* 2 szklanki mąki pszennej
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* pół łyżeczki soli
* 115 g masła
* 3/4 szklanki kakao
* 1,5 szklanki cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 2/3 szklanki maślanki
* 2 szklanki kawałków czekolady (można wymieszać gorzką i mleczną)
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z sodą i solą.
Masło roztopić w małym garnuszku.
Do misy miksera wlać masło (gorące), dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę, dalej miksować. Powoli wsypywać mąkę, miksując. Dodać kawałki czekolady i wymieszać. Powstanie wówczas dość klejące i gęste ciasto.
Ciasto nakładać na blachę wyłożoną matą teflonową, około pół łyżki na jedno ciastko, pozostawiając między nimi spore odstępy (w piekarniku urosną i mogą się zrosnąć). Podczas wykładania ciasta można pomóc sobie drugą łyżką, gdyż będzie się ono kleiło.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną (będą początkowo zbyt miękkie), po kilku minutach wystudzić na kratce.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz